Arvioi liikkumisesi määrä

Voit arvioida liikkumisesi määrää oheisen lyhyen testin avulla:

Liikunko riittävästi – istunko liikaa suhteessa terveysliikuntasuosituksiin? 

Testin tuloksen pohjalta voit hakea vinkkejä liikkumisen lisäämiseen ja/tai monipuolistamiseen seuraavilta sivuilta:

 TERVEYSLIIKUNTASUOSITUS

Liikkumattomuuden aiheuttamien terveyshaittojen välttämiseksi:

  • Paranna kestävyyskuntoa liikkumalla  useana päivänä viikossa yhteensä ainakin 2 t 30 min reippaasti TAI 1 t 15 minuuttia rasittavasti. Reipas liikunta vastaa esimerkiksi kävelyä ja rasittava juoksua.
  • Kohenna lihaskuntoa ja kehitä liikehallintaa ainakin  2 kertaa viikossa.
  • Päivittäiselle istumiselle ei ole määritelty ylärajaa, mutta tämän hetken tiedon mukaan seitsemää tuntia pidetään maksimina.  Tauota istumistasi aina kuin voit, mieluiten puolen tunnin välein. Rajoita vapaa-ajan istuminen (esim. tv:n katselu) enintään kahteen tuntiin päivässä.

Kunnon kartoitus

Toinen tapa oman liikkumisen määrän riittävyyden arviointiin on kunnon kartoittaminen, johon löytyy paljon kaiken tasoisille liikkujille soveltuvia menetelmiä. Hoiva2015 -hankkeessa hyödynnettiin henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimisen aktivoinnissa energiatestiä:

energiatesti

 KUNNON KARTOITUKSESTA INNOSTUSTA OMAN HYVINVOINNIN EDISTÄMISEEN

Hoiva 2015 -hankkeeseen osallistuville työntekijöille toteutettiin energiatestit hankkeen hyvinvointijakson (6kk) alussa ja lopussa. Työntekijät pääsivät tarkastelemaan testin avulla mihin kaikkeen energiaa riittää päivän aikana. Riittääkö energiaa koko työpäiväksi ja jaksaako vapaa-ajalla harrastaa, nauttia elämästä ja pitää huolta itsestä?

Energiatesti on uudenlainen testi, joka kertoo päivittäisen energiamäärän. Lisäksi testistä saa tietoa vireystilasta, fyysisestä kunnosta ja terveydentilasta. Tulos motivoi huolehtimaan omasta terveydestä ja kunnosta sekä pohtimaan keinoja energiatason lisäämiseksi. Testi toteutettiin työaikana ja siihen on vaivatonta osallistua kuntotasosta riippumatta.

Raportoimme saaduista tuloksista myöhemmin näillä sivuilla!

Lisätiedot energiatestistä: www.laturi.com