Tunteet ja syöminen

Sekä negatiiviset että positiiviset tunteet voivat laukaista syömisen tarvetta. Tunteet voivat vaikuttaa eri tavalla syömiseen. Esimerkiksi masentuneisuus lisää usein makean syömistä. Kiukkuisena syömme herkemmin ’mitä tahansa vastaan tulee’.  Hyvä mieli lisää usein nautiskelua.

Tunteisiin syöminen on normaalia, mutta joskus se alkaa hallita liikaa syömistä, ja aiheuttaa  painonnousua ja ruokavalion laadun heikentymistä. Tunnesyöminen aiheuttaa usein myös negatiivisa tunteita, jos tavoitteena on esimerkiksi vähentää makean syömistä (”taas epäonnistuin”).

Tunnesyömisen hallitsemiseksi riittävä syöminen ja säännöllinen ateriarytmi ovat tärkeitä.

Omien tunteiden tunnistaminen ja niiden ilmaiseminen ovat tunnesyömisen hallinnan lähtökohta: ”Masentaa, koska pomo töissä tänään aliarvioi osaamistani”. Sen sijaan, että automaattisesti alat tunteen vallassa syömään,  kerro tunteistasi, puhu niistä ääneen. Vahvista positiivisia tunteita: ”yleensä pomo on kyllä tyytyväinen minuun, ja itse tiedän olevani hyvä työntekijä”. Pohdi, mikä pitkällä aikavälillä kohtentaisi mielialaasi? Keksi muita mielihyvää tuottavia asioita: rentouttava hieronta tai jalkakylpy, puhelu ystävälle jne.

Mielihalujen hallintakeinoja

  • Syö riittävästi ja säännöllisesti: älä jätä aterioita väliin. Syö riittävästi erityisesti aamulla ja päivällä.
  • Syö makeaa vain ollessasi kylläinen, älä koskaan nälkäisenä.
  • Rajoita herkkujen saatavuutta kotona ja autossa. Älä osta vierasvaraa. Älä mene ostoksille nälkäisenä.
  • Keskity syömiseen, älä tee muuta samalla.
  • Älä lopeta kokonaan makeiden tai muiden herkkujen syömistä. Kieltäytyminen voi lisätä herkun houkuttelevuutta.
  • Laadi lista niistä asioita, joita voit tehdä silloin, kun tekee mieli syödä.
  • Pidä herkkupäiväkirjaa.